11 Aralık 2010 Cumartesi

Anıların Ezgisi


Eski kitaplarımın arasında birkaç tane minik süslü defterler buldum.Defterlerimden biri anı,diğeri ise anket defteriydi.Ne komik günlermiş;okudukça güldüm,güldükçe mutlu oldum…
Anı defterleri aslında ergenlik öncesi kıpırtılarındandır çoğumuz için.Şuan hala yapanlar var,şahidim:)
Oradan,buradan,fırıncıdan,bankadan vs.bir sürü yerden ajandalar getirirdi babam.İlk başlarda onları ders notları tutmak için kullansam da hevesim kaçınca bir yerlere koyardım.
Vakti zamanında nereden bulacaksın öyle süslü defterlerin olduğu kırtasiyecileri!...Bu yüzden temkinli olup en güzellerini anı defteri yapmak için saklardım.


Her zaman gittiğim bir kırtasiyeci vardı.Defterin yanında,üstü arı desenli kokulu silgi veriyor diye çıldırırdım,”Ayy ne iyi adam bedava veriyor”derdim.Sonralarda öğrendim defterleri pahalı sattığını.Aynı hesap yani:)
Her neyse…
Anı defterimi inceledim.Bir önceki sayfadan kopya çekip arka sayfaya da yazılanın aynısını yazdıklarını gördüm:)”Kalbin kadar temiz sayfa…diye başlayıp,”saklambaçta aslında seni kandırmıştım”lara varıncaya kadar bir dolu söz okudum,hatta arkadaşımın uydurmasyon yazdığı maniyi aktarmadam edemeyeceğim:)

,“Dozer geliyor dozer,
Çekilin yoldan ezer.
Benim arkadaşım Ezgi,
Dünya sensiz olur mu?”
Okuduktan sonra içimden,"Eh be kuzum ya,az daha kafiyesi uygun bir mani bulamadın mı?”dedim.
Defterimin bazı sayfalarında öğretmenlerimin de yazmış olduğu yazılarla karşılaştım.Nasıl cesaret etmişim öğretmenler odasının kapısında dikilip binbir hevesle öğretmenime defterimi vermeyi:)
İçimdeki çocuk heyecanını gördüm defterimde…
Bahsedeceğim bir diğer defter ise anket defteri.Bu defteri lise birinci sınıftayken doldurmuşum.Kendimce insanları tanımaya mı çalışacağım artık,orası meçhul:)
Anket defteri oluştururken ne kadar saçma soru varsa hepsi bulunur,diğer örnek defterlerden.Sonra kendine göre elenerek daha mantıklı hale getirilmeye çalışılır ve kurbanlara sunulur.
Soruların içinde adı ve soyadından başlayıpta yedi sülale geçmişi ile ilgili türlü kaçık sorular,hobiler,fobiler,sevdiği insan kim?-en kımıl kımıl soru bu:)-gibi heyecan verici konular sorulurdu.
Diğer sayfada da çeşitli dergilerden kesilip yapıştırılmış,o zamanların en şahane artistleri,şarkıcılarının resmi yer alırdı.Ne güzeldi aslında arkadaşını ordan tanıyabiliyordun.Çünkü yazılanların çoğu safça duygularla yazılırdı.Neleri sever,nelerden nefret eder anlayabilirdin yazdıklarından.Doğum günlerinde hediye seçimi için oldukça iyi bir kaynaktı.
Defterim sıramın altından alınıp şantaj olarak da kullanılmıştı bir aralar.”Okul müdürüne verelim de gör!”demişlerdi, sevimli erkek arkadaşlarım."Okul müdürü naapsın” diyenler olabilir.Müdür babamdı:)
Olayı kendi aramızda patırtısız,gürültüsüz hallettik neticede:)
Şimdilerde anketler daha teknolojiye uyarlı bir hale geldi.Bloglar günlüklere eş değer tutuldu.Ama hiçbir şeyin tadı beyaz yapraklara yazılanlar kadar kalıcı olamadı…
Anket defteri duran var mı hala?
(eski yazılarımdan...)

dido | izlesene.com

6 yorum:

Newbahar dedi ki...

Anket değilde hatıra defterlerimi saklıyorum.
Hatta ilkokul 5. sınıfta tüm sınıf arkadaşlarımın ''bana bu kalbin kadar temiz sayayı ayırdığın için teşekkür ederim'' dolu satırlarını ve kafiyesiz manilerini aklıma geldikçe okuyorum.
Kimisinin yüzü gölgeleniyor hafızamda, kimilerinin nerelerde olduğunu bilmiyorum...

Ya öğretmenlerimize ait değerli satırlar?

Bende özendim şimdi. Hatıra defterlerimi yeniden gün yüzüne çıkarıp yayınlayacağım:)

Ne hoştu Ezgim. Duygulanarak okudum inan.

nihansu dedi ki...

Beni alıp yıllar yıllar öncesine götürdün Ezgi. Olmaz mı, benim de anket defterim ve anı defterim vardı. Ama haklısın anket defterinde pek kımıl kımıl sorular olurdu. Tanrı'm ne heyecanla hazırlar ve verilen cevapları aynı heyecanla okurduk.
Bir de yazılı olan dörtlük bana Şair Temel'i anımsattı :))

Son söz; Teknoloji ve hatta internet icad oldu mertlik bozuldu, bunu bilir bunu söylerim, bu yüzdendir hep geçmişe özlemim.

ezgilimelodi dedi ki...

NEWBAHAR;Bak merak ettim şimdi:)Hadi yayınla bakalım:))

NİHANSU;Şair Temel ha:))
Geçmişi ben de özledim be ablacık...

Sedencik dedi ki...

çook eskilere götürdün beni :)
benim defterde duruyor...
bundan 5-6 yıl önce elime geçmişti...
benim dönemde değişmez bir soru vardı ,sonraları değişti mi bilemem...
''ıssız adaya düşerseniz yanınıza alacağınız 3 şey''
cevap hiç değişmemiş
kitaplarım ,kasetlerim,sevgilim :)
e o zaman cd yok elbet
mecburen kaset...
ıssız adada en işe yarar 3 'lü :)
çok güzeldi hatırlamak...
teşekkürler...
sevgiyle...

ezgilimelodi dedi ki...

SEDENCİK;:))Evet ya,o soru:)))
Eskileri hatırlatmama sevindim:))

Adsız dedi ki...

Ezgi'cim bloğunun yeni temasını çok sevdim.Yıldızlar öğrencilerimiz gibi :)